Debrecen mellett rendezték meg idén is a Diákolimpia Országos Döntőjét, melyet a Magyar Kerékpáros Szövetség a Debreceni Kerékpáros Sport és Szabadidős Ifjúsági Egyesülettel (DKSI) karöltve szervezett.

A helyszín a már korábbi időfutam bajnokságokról jól ismert bocskaikerti (354-es) elkerülő út, még mindig kiváló aszfalttal, és teljes útzárral várta az utánpótlás korú versenyzőket.

Csapatunkat Péter-Lichtenberger Ábris képviselte, aki szüleivel az egész hétvégét az ország keleti csücskében töltötte, aktív versenyzéssel.

Ábris egy nappal korábban a Nyíregyháza kritériumon indult (erről külön beszámolunk), ahol szintén dobogós helyen végzett. A nyíregyházi versenynap után kicsit paprikás hangulatban, felspannolva érkeztek Debrecenbe.

A diákolimpián egy nap két versenyt rendeztek. Ezeket külön is értékelik, de a nap végén a két versenyen elért pontszámok alapján hirdetnek abszolút első helyezettet.

Az első etap egy 6 km-es időfutam.
A második etap pedig egy 10km-es mezőnyverseny.

Következzen Ábrisék beszámolója:

Az előző nap felhergelte az Abrist. Reggel már láttam rajta hogy jól fog menni. Délelőtt időmérő 6km rendesen bemelegített megvolt az áttétel ellenőrzés a rajt előtt mondta hogy szeretne 10:30 alatt menni.

A riválisok mind előtte indultak. Aki megverte Tihanyban 11:03 ment. 10 perc ment el és megjelent a messzeségben az én fiam akkor már tudtam hogy jó lesz az ideje. A véget meg megnyomta így sikerült beérni 10:27.Az átlaga 34:56 volt

Ez a győzelem meg jobban megnyugtatta és alig várta már a délutáni tömegrajtot.

Három óra ötkor elrajtoltak. 10km volt a táv egy fordítóval.

Megbeszéltük hogy oda fele szembe szélben nem megy elől de ezt nem sikerült betartani és a táv 95% elől volt. Én feljebb álltam nem a célnál megjelent a kb. 10 fős mezőny élen Ábrissal itt még szorosan ott voltak mögötte. De rárakott meg egy lapáttal és a célba már felemelt kézzel egyedül érkezett 10 méter előnnyel.

Hihetetlen pillanat volt mindannyiunknak. 33km/h feletti átlagnál teljesítette a mezőny versenyt.
Annyi érdekesség meg hogy az időmérő eredménye a hat kilométeren összetettben a hatodik volt.

Ábris megnyerte az időfutamot és a mezőnyversenyt is, ezzel abszolútban is az első helyen végzett.

Ismételten csak gratulálni tudunk!