Újabb versennyel bővül az AKESZ versenysorozat. Idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az Orfűi Kritérium mezőnyversenyt.

Az elnevezés ellenére nem klasszikus kritérium versenyről van szó. A tó körül kijelölt 6,2 km-es körön kell kategóriánként eltérő távot teljesítenie a versenyzőknek. De a kritérium versenyektől eltérő módon, itt nincsenek részhajrák.

A pálya nem volt már ismeretlen a hazai országúti mezőny előtt, nagyon sok versenyt rendeztek már a tó körül, vagy innen indítva.

A helyszín ideális, minden megtalálható amire egy jó versenyhez szükséges. A tó Abaligeti oldala több rövid emelkedőt, és tempós lejtmenet tartalmaz, a szemben lévő oldal lehetőséget ad a száguldásra. Az aszfalt állapota megfelelő, a egy-két úthibát leszámítva.

A szervezők mindent megtettek a versenyzők biztonságának érdekében, a teljes pályán egy irányú forgalmi rendet vezettek be, így semmilyen jármű nem jöhetett a mezőnnyel szembe. A kereszteződésekben mindenhol rendőrök. A mezőny kísérése is kiváló volt, a szökésben lévők folyamatosan kapták az információt a zsűritől az előnyükről. Magyar amatőr kerékpáros versenyhez képest kiemelten jó útbiztosításról beszélhetünk.

A napot fiatalabbak kezdték U13-U17-ig, nekik 4 kört kellett teljesíteni.

Csapatunkat itt is Péter-Lichtenberger Ábris képviselte a legfiatalabb U13-as kategóriában.

Ábrisék egy nappal korábban bejárták a pályát, így már felkészülten, pályaismerettel vágott neki a ~25 km-es etapnak. Mivel sok korcsoport versenyzett együtt, ezért hamar több részre szakadtak.

Ábris korosztályában végig vezetett, minden körben nőtt az előnye. Volt olyan kör, ahol nála magasabb korcsoportban indulókkal együtt tudott haladni!

Végül szép versenyzéssel, ismét megszerezte a kategória első helyét.

Nagyon szépen látszik rajta a fejlődés. A verseny után azt mondta hogy idén most van a legjobb formában. Nagyon jó a forma időzítés, a jövő héten diákolimpia vár majd rá.

A fiatalok után 11 órakor rajtoltak a többiek, a master korcsoport 13 kört (80 km), az elit korcsoport 20 kört (120 km) teljesített a pályán.

Csapatunkat master korcsoportban Szél Gábor, elit korcsoportban dr. Takács Ádám képviselte.

A rajt után azonnal határozott tempóra váltott a mezőny, az első két kört 44 km/h-s átlaggal teljesítették.

Az időjárás itt is tréfás kedvében volt, a második körben elkezdett szemerkélni az eső, szerencsére csak 4-5 körön keresztül esett, majd el is állt. De ez pont elég is volt ahhoz hogy a pálya teljesen vizes legyen.

Az eső ellenére a tempó nem csökkent, a strand előtt jobbos kanyart azt mindig nagyon megtisztelte a mezőny, de ezt leszámítva mindenhol nagyon haladtak.

Az első 4-5 körben folyamatosan mentek a próbálkozások, főleg Narke, és ASE szeretett volna nagyon szökésbe kerülni. De minden kísérletet szerelt a mezőny. A 6-ig körben Gábor, aki saját elmondás szerint az idő miatt addig csak utazott a mezőnnyel, az abaligeti oldalon az egyik emelkedőn rárántott a mezőnyre. A megindulásból szökés nem lett, de ettől nagyon szépen megnyúlott a mezőny. Ezt a megnyúlás használta ki Szilágyi Tomi, aki a tó másik oldalán ~50m-re elgurult a mezőnytől. Gábor úgy érezte neki a mezőnyhajrá nem jó, Tomival jól ismerik egymást, ketten talán jó lehet, ezért felugrott Tomira.

A mezőny nem tudta vagy nem akarta őket üldözni, így egy körön belül már több mint 20 másodperc volt az előnyük. Szépen összedolgozva, váltott vezetéssel köröztek így a pályán, 3-4 körrel később már 1 perc felett volt az előnyük. A 11-ik körben a szökésre ketten még feljöttek, Narke-ból Sasvári Dani, és Tomi csapattársa Csomor Zoli. Így Gábor szempontjából az utolsó ~2 kört, már 4-en forogták végig.

Ezzel a szökéssel Gábor master korcsoportban, 1p 40m előnnyel, 41 km/h-s átlaggal az első helyet szerezte meg.

Szilágyi Tomiékat sem fogta meg a mezőny, így a szökés nekik is sikeres volt, Tomi az abszolút második helyen végzett.

dr. Takács Ádám taktikusan versenyezve, végig a főmezőnnyel haladt, és velük is futott be, ezzel elit 2 kategóriában az ötödik helyen végzett.

Gratulálunk mindenkinek!