Pécsen nagy hagyományai vannak az országúti kerékpársportnak, a számos sikeres versenyző került már ki a helyi klubokból. Itt rendezték meg 17 alkalommal a nagyon közkedvelt versenysorozatot Tour de Pécs néven. Sajnos 2016 után a sorozatnak vége szakadt.

Idén a Zengő Sportegyesület a korábbi Tour de Pécs szervezőkkel karöltve újraindította a versenysorozatot AutóCity Skoda Cycling ChallengeTour de Pécs Országúti Kerékpárverseny néven.

A pécsi versenyeknek mindig sajátos, kicsit családias hangulata volt, ezért nagyon örültünk hogy ismét indulhatunk rajtuk.

A sorozat első versenye egyből bele csap a lecsóba, és egy igazi erőt próbáló 15 km-es körpályát kínál a résztvevőknek.

A Komló Nagydíj pályája nem tartalmaz igazán komoly emelkedőt. De a rövid, és nem túl meredek, szigorúan nagytányéros emelkedők pár kör után kellemes izomfájdalmat tudnak okozni.

A pálya nem ismeretlen a hazai mezőny előtt, tavaly itt rendezték az Országos Bajnokságot.

Az indulok 10 kategóriában állhatnak rajthoz, a fiataloktól az idősekig mindenki a saját korcsoportjában mérettetheti meg magát, korcsoportonként eltérő távon.

Előzetesen nagy melegre készültünk, de az időjárás idén már sokadszor teljesen máshogy alakult.

A verseny előtti éjszaka ismét kiadós eső érkezett, ami reggelre ugyan elállt, de várható volt a folytatás.

Négy fős csapattal és több segítővel érkeztünk a helyszínre.
Női elit kategóriában Koller Niki, férfi Elit kategóriába Somogyi Gergő, és dr. Takács Ádám, férfi Master kategóriában pedig Szél Gábor indult a versenyen.

A várható meleg miatt a Sikondai fürdő emelkedőn biztosítottuk a frissítést.

A rajttal majdnem egy időben az eső is elkezdett esni, ami sajnos nagyon meghatározta a verseny további kimenetelét. A Komlói városi sportcsarnoktól lassú rajttal indult a mezőny, Komlóról kifelé az első dombon el is indultak a lószok. Ezeket még mindenki sikeresen át is vette, de Mánfa irányába egy technikás vizes lejtmenetben kb. 20-an el is szakadtak. A 20 fővel egyedül Gergő tudott tovább menni.

A többiek egy ideig üldözték őket, de senki nem érezte ilyen körülmények között biztonságosnak a tempós lejtmeneteket, ezért az üldözést feladták.

Csapatunk szempontjából innentől csak az volt a cél hogy hátulról senki ne érjen fel, így tempósan körözve fogytak a kilométerek.

A negyedik körben elállt az eső, innentől gyorsan száradó pályán néha kicsit beszélgetősre véve haladtak.

Elsőként Koller Niki futott be, őt sajnos egy kicsit megtréfálták a szervezők, a negyedik kör után megállították. Azt az infót kapta hogy befutott, de Niki tudta hogy neki 5 köre van, ezért kb. 5 perc egyeztetés után, még egy körre kiment.
Ezzel a kis malőrrel is Női Elit kategória harmadik helyén végzett.

Férfi Master kategóriában Szél Gábor a második helyért sprintelt volna, de itt volt egy kis kommunikációs probléma a versenyzők között. A sprint elmaradt, Gábor így a harmadik helyen végzett. A verseny után pár nappal derült ki hogy Master kategóriában adminisztrációs hiba miatt, az eredmények változnak. Több versenyző (nem saját hibából) nem megfelelő korcsoportban indult.

Gábor az új eredménylista alapján megnyerte Master I kategóriát.

Férfi Elit kategóriában az idén újra aktívan versenyző Somogy Gergő az időjárás miatt elengedte a versenyt, de még így is a kategória negyedik helyén végzett!

Szintén Férfi Elit kategóriában a tőle már megszokott taktikus versenyzéssel dr. Takács Ádám az ötödik helyen végzett.

Gratulálunk mindenkinek!