A DKSI immár sokadik alkalommal rendezte meg Debrecen mellett Bocskaikertben az Időfutam Országos Bajnokságot.
Az 354. számú főúton kialakított, forgalomtól elzárt, tükör aszfalton jelölték ki ismét a 19 km hosszú, egy fordítót tartalmazó sík pályát.
Az itt megrendezésre kerülő OB-k rendszeres kísérője a nagy meleg, idén sem volt ez másként, a verseny előtt pár nappal megérkezett a hőhullám. A meleg mellé egy nem túl erős, de annál kellemetlenebb szél is társult.
Az OB-re idén rekordszámú nevezés érkezett, minden korcsoportban, a megszokotthoz képest sokkal több indultak! Mindenki szerette volna megmutatni hogy is sikerült a tavaszi felkészülés.
Az indulók korcsoportonként eltérő távot teljesítettek, 10, 15, 19, 39 km várt a versenyzőkre.
19 km-ig egy, 39 km-nél három fordítóval.
A fordítókon kívül a pálya más nehezítő elemet nem tartalmaz, így tényleg csak az idő az ellenfél!

Egyesületünket képviselték:

  • U15 – Péter-Lichtenberger Ábris (10 km)
  • Master 2 – Szél Gábor (19 km)
  • Elit – Somogyi Gergely (38 km)

Nagyon komoly elvárásokat támasztottunk a versenyzőinkkel szemben, mindenkit dobogón szerettünk volna látni.

Kezdjük a beszámolót a legnagyobb drámával!
Somogyi Gergő a profikkal tarkított elit korcsoportban állt rajthoz, nem kisebb nevekkel szemben mint az idei Girón rózsaszín trikós Valter Attila, a tavalyi OB-t nyerő Peák Barnabás, Fetter Erik, Pelikán János, és sorolhatnánk még.
A profikkal szemben, amatőrként igazán nagy kihívásnak nézett elébe.
Gergő nagyon sokat készült erre az OB-ra, a végletekig hegyezte a technikát, finomította a pozícióját, és nagyon-nagyon sokat ment TT-vel.
Ez elit indulókat a nagy számú nevezés miatt két részre bontották, mivel a második fordító és a rajt/cél terület egy helyen volt.
Gergő 13 óra után vágott neki a 39 km-nek, kellemes 33 fokban. A terv egy adott watt tartása volt, végig aerodinamikus pozícióban. A rajt/cél területen a többiek telefonon mérték az idejét, és próbálták a többiek várható idejéhez hasonlítani. Az első kört nagyon szép egyenletes tempóban teljesítette! A második körben annyira beszűkült a látása, hogy az út jobb széléről teljesen átsodródott az út bal szélére, és egy picit le is ment róla! Nagyon nagy szerencséje volt, nem esett el, nem ütközött senkivel. De ezzel, legalább 3-5 másodpercet vesztett! A lendülete viszont megmaradt, visszafelé a wattjai estek egy picit, de a sebessége továbbra is kiváló volt!
A 38 km végén 47:04,093-as idővel, 48,46 km/h-s átlaggal haladt át a célkapun!
Az elért időnek tizedmásodperc jelentősége lett!
Gergő előtt ~fél másodperccel Pelikán János végzett, 47:03,607-es idővel!
Igen! Jól olvastad, fél másodperc! Pelikán Jani ezzel az idővel a harmadik lett!
De játszunk tovább az időkkel, a második helyen Valter Attila végzett, 46:42,036-os idővel, tehát Gergő a második helyezettől is „csak” 20 másodpercet kapott!
Egy picit kevesebb bakival, akár a dobogó második helye is meglehetett volna!

Péter-Lichtenberger Ábris OB-ja sem volt egyszerű, OB helyett antibiotikumos kezelésre lett volna inkább szüksége! De úgy gondolták, már elég jó állapotban van, ezért megpróbálják. Ha nem esik jól, nem halad, akkor elengedi, egy hét múlva is OB!
A betegség ellenére Ábris hozta a kötelezőt! A fordító után picit taknyos volt ugyan, de ez érdemben nem zavarta, és 15:37-es idővel, simán nyerte az U15-ös korcsoportot.
A verseny után még Valter Atival is begyűjtött egy közös képet, így teljes volt a boldogság!

Master 2 korcsoportban is a megszokottnál nagyobb mezőny jött össze, az indulók között többen is nyertek már időfutam OB-t, az elmúlt pár évben.
Szél Gábor előzetesen egy dobogót várt magától, de a rajtlistát elnézve még ez is bizonytalannak tűnt.
A korábbi évekhez képest taktikát váltva idén csak watt és pedálfordulatot látta verseny közben, Az előzetes cél 340 watt volt, 92-95-ös CAD-en. Gábor futama eseménytelenül telt, végig próbálta tartani a kijelölt wattot, ez sikerült is.
A befutó után ő is meglepődött a 24:43-as időn, és a 46,1 km/h-s átlagon! Ilyen jó időre nem számítottunk!
Gábor ezzel az idővel meg is nyerte a Master 2-es korcsoportot!

Az idei Időfutam Országos bajnokságot egyesültünk kimaxolta!
Két OB első hely, és egy számunkra dobogóval felérő negyedik hely, kiváló teljesítmény!