Huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre Bükk Hegyikerékpár Maraton, amely a Top Maraton sorozat harmadik állomása, és XCM Magyar Kupa verseny is volt egyben.

Tíz év után a szervezők változtattak a pályán, és a versenyközpontot Felsőtárkányból Bélapátfalvára költöztették. A hajdani cementgyár kőbánya udvarában új start-cél területtel és az összes távon megújult pályákkal várták az indulókat.

Mivel a pálya területén pénteken és vasárnap reggel is jelentős eső hullott, sejthető volt, hogy egy technikás helyenként saras pályára lehet számítani.
A pálya első fele amely a Bükk-re jellemző köves, murvás utakon zajlott, kimondottan gyors lett.
Az eső ugyanis stabilizálta a csúszós, poros, köves száraz részeket!
Azonban a pálya második, ismeretlen (pályabejáráson már nem jutott rá idő) része igazi vendégmarasztaló mocsaras dagonyává változott, ami megkérdezte versenyzőink technikai, állóképességi és pszichikai felkészültségét is.

Ilyen körülmények között vágtak neki versenyzők a futamnak úgy, hogy menet közben durván féltáv magasságában még egy igazi vihar (köd, szél, szakadó eső, villámlás) is lecsapott a mezőnyre.

Egyesületünket a versenyen Varga Anita és Antal Tamás képviselte.

Anita a kategória első helyéért nagy meccset vívott riválisával, akit emelkedős szakaszon mindig megelőzött, azonban a lejtőkön való biztonságosabb tempó miatt a többet kockáztató vetélytárs minden lejtős részen visszaelőzte. Sajnos a pálya utolsó szakasza lejtős volt, így most a bátorság és erő párharcában a bátorság győzött!
Anita így a második helyen végzett kategóriájában, illetve abszolút 8-ik.
A kettejük gyorsasága magasan kiemelkedett a kategória többi résztvevőjének teljesítményétől.

Tamás a technika ördögeinek (1 defekt szerelés, 2 láncszerelés) „segítségével” valamint egy bukás utáni segítségnyújtással a kategóriájának „megszokott” 18-ik helyén ért célba.

A Topmaraton sorozat eddigi 3 futamából Anita 2 futamon vett részt, a sorozat jelenlegi állása alapján az összetett 2 helyén várja az augusztus végén megrendezésre kerülő zárófutamot, a Mátra Maraton-t.