Idén új néven, de a korábbi években megszokott minőségben a Magyar Kerékpáros Szövetség a Peloton Cycling Team Sport Egyesület, valamint a Balatoni Úszóiskola és Szabadidő Sport Egyesület szervezésében került megrendezésre az első Adria-Balaton kerékpárverseny.
A korábban egy napos időfutam verseny idén, hagyomány teremtő jelleggel két napos versenysorozattá fejlődött tovább. A versenysorozat elsődleges célja az utánpótlás korú versenyzők tehetségkutatása, és a nemzetközi kapcsolatok erősítése.

Az első napon egy kritérium verseny várt az utánpótlás korú versenyzőkre, a második napon pedig egy időfutam, amin bárki indulhatott.
Az utánpótlás korcsoportok között a két versenyen elért helyezések alapján összetett győzteseket is hirdettek.

A kritérium versenyt a Balatonboglár, Platán sor körül kialakított 650 méter hosszú zárt körpályán rendezték meg.
A kritérium szabályok szerint, minden gyorsasági hajrá első négy helyezettje (5 3 2 1)pontot kapott. A körelőnyt elért versenyző + 20 pontot. A körhátrányba került, – 20 pontot. Az a versenyző győz, aki a legtöbb pontot gyűjti össze.

Utánpótlás korcsoportban egyesületünk színeiben is Péter-Lichtenberger Ábris indult.
A kritérium verseny nem tartozik Ábris kedvenc versenyformái közé, de azért itt is odatette magát.
Összesen 18 kört, 6 hajrát kellett teljesíteniük, a technikás sok éles, szűk kanyart tartalmazó pályán.
Balázs (apuka) elmondása szerint Ábris egy picit bealudt a verseny közepén, ezért a későbbi győztesnek sikerült meglépnie. Innentől üldözték, de megfogni már nem tudták.
Ábris így szép versenyzéssel a második helyen végzett!

A második napon Lengyeltótiba költözött át a verseny. Az időfutam pálya a korábbi évekhez képest nem változott, idén is a Lengyeltóti és Szőlősgyörök közötti 10 km-es pályát kellett teljesíteni, korcsoportonként eltérő körszámban.
Az pálya végig tüköraszfalt, enyhén hullámos, egyetlen rövidebb, tempósnak nevezhető mászást tartalmaz. A verseny idejére a pályát teljesen lezárták, minden olyan lehetséges helyen ahol a pályára fel lehetne hajtani polgárőrök álltak!
Egyetlen nehezítő tényező talán a folyamatosan fújó szél volt, ami egy-egy erősebb lökés alkalmával megtudta tréfálni a magasabb első kerékkel versenyzőket.
Korcsoporttól függően 10 vagy 20 km várt az indulókra, a 10 km-es távon egy kör, a 20 km-es távon pedig két kört kellett megtenni. A két körön összesen 3 fordító volt.
A rajtoltatás idén is dobogóról történt, megfogással. A szervezők még arra is figyeltek hogy a kerékpárt ne neked kelljen a dobogóra felvinni!
A licences és az „amatőr” (hobbi) versenyzőket külön kategóriákban értékelték!
Tavaly is kiemeltünk, idén is megtesszük! Nagyon jó lenne ha minden rendezvényen ilyen körülmények között lehetne versenyezni.
El voltunk kényeztetve! 🙂

Talán az időpont választás nem volt egyedül szerencsés, szintén ezen a napon rendezték meg a Pilis I. időfutamot is. Ez miatt kicsit foghíjas volt a névsor, ki itt, ki ott indult el.

A verseny közelsége miatt nagyobb létszámban neveztünk be:
Péter-Lichtenberger Ábris U15-as korcsoportban.
Horváth Tamás Master I (hobbi) korcsoportban.
Somogyi Gergely Master II korcsoportban.
Szél Gábor Master II korcsoportban.
Halász Mónika WMaster II (hobbi) korcsoportban.
Ifj Lőrincz Ferenc Master III (hobbi) korcsoportban.
Szerencsés József Master III (hobbi) korcsoportban.

Elsőként Ábris rajtolt, idén időfutamon nagyon halad, így csak egy cél lehetett az első hely!
14:51-es idővel, 37 km/h feletti átlaggal teljesítette a 10 km-es távot, ezzel abszolút és kategória első helyen végzett!

A 20 km-es távon Somogyi Gergő indult legkorábban, tőle sem vártunk kevesebbet mint az abszolút első helyet. Ezt fölényesen teljesítette is! 24:37-es idővel az abszolút első helyen végzett.

Szél Gábor pár perccel indult utána, ő is szépen haladt, 26:16-os idővel az abszolút harmadik, és kategória második helyen ért célba. Az abszolút második helytől is csak 6 másodperc választotta el!

Horváth Tomi élete első időfutam versenyén nem időfutam kerékpárral, hanem normál országúti kerékpárral vett részt. A 20 km-es távot 31:52 alatt teljesítette, ezzel a korcsoportjában az első helyen végzett!

Master III korcsoportban is háziversenyre készültünk!
Itt Szerencsés Joci indult előbb, aki kölcsön időfutam kerékpárra versenyzett. Szükség is volt a TT bringára, 30:57-es idővel végül a kategória első helyén végzett!

Lőrincz Feri nyaralás alatt 2 hétig nem ült kerékpáron, ennek ellenére 31:52-es idővel a kategória második helyén ért célba.

A lányok között egyesületünkbe frissen belépett Halász Mónika is első élete első időfutamán vett részt. Ő is országúti kerékpárral indult, ennek ellenére 35:12-es idővel a korcsoport első helyén futott be!

A nap végén kiosztásra kerültek a két napos utánpótlás verseny kupái is.
A nemzetközi mezőnyben Ábris igen jól helytállt. Szombaton a második, vasárnap az első helyet szerezte meg. A verseny kiírása szerint, pontegyezőség esetén az időfutam eredmény számít.
Így Ábris megszerezte az Adria-Balaton kerékpárverseny U15-ös korcsoport első helyét is!

A hosszúra nyúlt beszámoló végén, gratulálunk mindenkinek!
Köszönjük a szervezőknek a színvonalas rendezvényt!