Az első nap csapatidőfutama után, a zalakarosi versenyhétvége második napja a mezőnyversenyekről szólt.
A szervezők két távot jelöltek ki, középtávon 60 km, a hosszútávon pedig 137 km várt az indulókra.
Az időjárásra ismét nem lehetett panasz, kellemes 20-24 fok, enyhe szél, napsütés adta meg az alaphangot.
Sajnos idén hosszútávon senki nem indult el, vagy az előző napi időfutam miatt, vagy aktuális edzettségi szint miatt.

A középtáv pályája semmit nem változott a korábbi évekhez képest, alapvetően sík, néhány rövid dombbal fűszerezve. A teljes szintemelkedés összesen 400m. Sajnos egy dolog romlik évről-évre, a zalai utak minősége. Somogy megyében egész jól elvagyunk már kényeztetve, nekünk néhol már nagyon rázós volt az út!
Idén egyesületünkből rekordszámban indultunk a 60 km-es középtávon:

– Halász Mónika
– Varga Anita
– Antal Tamás
– Knézics Attila
– Péter Balázs
– Péter-Lichtenberger Ábris
– Somogyi Gergely
– Szerencsés József
– Szél Gábor
– Zsille Péter
Tóth Zoltán

Előzetesen idén is egyeztettünk a rendezőkkel hogy szeretnénk a licences depóból indulni.
Sajnos ez a rajt előtt 10 perccel derült ki hogy nem lehetséges. Ezért csapatunk nagy része a mezőny közepénél előrébb már nem tudott a rajtba beállni. Többen is teljesen a mezőny végéről indultak.
Ez azért több mint 500 induló esetén ha eredményt is szeretnél elérni, megnehezíti azt.

Alapvetően idén is az volt a terv, hogy a csapat erősebb magja összedolgozik elől, és megpróbál a főmezőnytől elszakadni. Ezzel szemben az lassú rajt, és a verseny első 2-3 km-re arról szólt, ki mennyire tudja magát előre verekedni.
Ezt a srácok nagy része sikeresen abszolválta is, és a Garabonc után már elől volt.
A rajt után a hátszélben nagyon haladt a mezőny, itt már látható volt hogy Zalaszabár utáni hullámos részen fog első körben megrostálódni a mezőny.

A második rövid emelkedőn meg is történt a szelekció, a mezőny elejéről 14-15-en sikeresen elszakadtak, köztük Peti és Gábor, illetve szintén kaposvári Seven Hills-ből Naszódi Zsolti.
A többiek a mögöttük több csoportban követték a főmezőnyt.
Az élről nem sokkal ez után hárman megszöktek, és Kilimánig perc feletti előnyt dolgoztak ki.
Gábor innen megpróbált rájuk felugrani, szépen el is távolodott a mezőnytől. Ez már annyira nem tetszett a többieknek, ezért lánc talpazva üldözőbe vették őket. Ezt amennyire tudta Peti, és Zsolti akadályozta.
Sajnos a mezőny jól dolgozott össze, mindenkit megfogtak.

Innentől folyamatos próbálkozásokkal teltek a kilométerek, mindenki szeretett volna szökésbe kerülni. Tőlünk is volt pár próbálkozás de 3-4 km-nél hosszabb időre nem sikerült a mezőnytől elszakadni.
Amíg az elején azzal voltunk elfoglalva hogy folyamatosan újabb és újabb wattokat vegyünk ki a másikból. Addig „hátul” beindult a mozdony! Somogyi Gergő teljesen a mezőny hátuljáról rajtolt, de nem kirándulni jött, ezért elindult előre. Csoportról csoportra érte utol a mezőny darabkáit, és szedte össze a leszakadt versenyzőket. Amikor a főmezőny Zalaszabárra ért ismét, Gergő és többiek már látótávolságra kerültek. Azt hogy ilyen gyorsan közelednek hozzájuk, az elöl lévők nem érzékelték. Nagyrada után 7-8 km-el a vége előtt ők már a befutóra készültek, egy picit ki is engedtek 41-42 km/óránál már nem mentek gyorsabban.

Az üldözők Zalakaroson belül érték utol a szökevényeket, sajnos ez nem a legjobbkor történt.
A két boly kb. a cél előtt 1 km-rel egyesült, innentől a befutó közelsége miatt idegessé vált a mezőny, mindenki előre akart menni.

A cél előtt 300 méterrel, még a kordon előtt sajnos meg is történt a baj, a boly közepén összeakadtak, ami dominó jelleggel borította be a többieket.
A bukásba belekerült Knézics Attila, Szél Gábor, Péter Balázs is, illetve a szombati csapatunkból Berkes Gábor is. A bukás után a versenyt ugyan mindenki befejezte, de kisebb-nagyobb horzsolásokkal mentek haza.
Berkes Gabi karbon váza sajnos elrepedt.

Az állva maradók, és azok akik jól helyezkedtek a sprintre, a bukás ellenére kiváló eredményeket értek el!
Peti az utolsó kilométereken végig jól helyezkedett, így a végső sprinten is jó helyről kezdte, így az abszolút harmadik, és kategória első helyén futott be!
A befutónál a célfotó nem működött, így megkérdezték a második és harmadik helyezettet ők hogy érezték, ki hányadik lett? Peti az U17-es Balogh Zsombor javára elengedte a második helyet.
Joci szintén nagyon jól helyezkedett a befutónál, és a korcsoport második helyen ért be!
Gergő a bukás miatt a fűre kényszerült, de nem esett, ez után csak átgurult a célkapun.

A lányok is nagyon szépen teljesítettek, ők teljesen kimaradtak a bukásokból.
Halász Móni és Varga Anita is a korcsoportja első helyén végzett!

A Tour de Zalakaros évről-évre egyre színvonalasabb rendezvény, idén is bátran kijelenthetjük hogy az ország talán legjobban szervezett amatőr országúti rendezvénye!
Az is látszik hogy az amatőr mezőny is erősödik, a középtávon is az átlag sebesség elérte a 42 km/órát!

Gratulálunk mindenkinek, a bukásba kerülteknek pedig jobbulást!