Június harmadik hete, minden országban az országos bajnokságok időszaka.
Idén sem volt ez máshogy, a sort az Időfutam Országos Bajnokság, azaz a TT OB nyitotta.
A helyszín nem változott, DKSI rendezésében ismét a 354. számú főút tüköraszfaltja várta a résztvevőket. A Debrecen mellett található Bocskaikertet elkerülő főutat az OB idejére a forgalomtól teljesen elzárják, így jön létre az oda-vissza 19 kilométeres, majdnem egyenes, minimális szintemelkedést tartalmazó pálya.
A korábbi évekhez hasonlóan ismét OB körül ütött be a nyár, az előzetesen ígért 34 foknál egy picit kellemesebb, rajtidőponttól függően 28-32 fok volt. A meleg mellé egy nem túl erős, de kellemetlen, folyamatosan változó szél is társult.
A résztvevők száma évről-évre folyamatosan emelkedik, idén ismét rekord számú, több mint 200 versenyző jelezte a részvételi szándékát.
Ez mutatja az is mennyit fejlődött az elmúlt pár évben a magyar kerékpársport. Az amatőr indulókon, csapatokon kívül, félprofi, profi versenyzőink állnak rajthoz. Idén az elit mezőnyben már olyan magyar versenyzőknek is szurkolhatunk, akik WorldTour csapatokban tekernek a világ legnevesebb versenyein.
Az OB szervezése is évről-évre javul, idén már online közvetítés is volt. Egyetlen dolog hiányzik nagyon, azok a nézők! Sajnos a TT OB nagyon eldugott helyen van, így csak az látja a versenyt, aki direkt ez miatt látogat el a 354. számú főút mellé, és áll akár több órát is a tűző napon.
A korábbi évekhez hasonlóan, versenyzők korcsoportonként eltérő távot teljesítettek, 10, 15, 19, 39 km várt rájuk. 19 kilométerig egy, 39 kilométernél három fordítóval.
A korcsoportok tömbösítve rajtolnak, így mindenkire hasonló körülmények várnak.

A tavalyi évben nagyon sikeresen szerepeltünk itt, két korcsoportos bajnoki címmel, és egy 0,4 másodpercen múló elit negyedik helyezéssel tértünk haza.
Idén is hasonló célokkal, de nagyobb létszámban érkeztünk:

  • U15 – Péter-Lichtenberger Ábris (10 km)
  • WMaster 3 – Varga Anita (19 km)
  • Master 3 – Szerencsés József (15 km)
  • Master 2 – Szél Gábor (19 km)
  • Elit – Somogyi Gergely (38 km)

Tíz óra előtt nem sokkal Ábris indult elsőként, nála egyértelműen a címvédés volt a cél.
Nagyon komolyan vette az OB-ra a felkészülést, talán picit túl komolyan is! Két héttel korábban, az egyik időfutam specifikus edzése közben Böhönyén annyira koncentráltan haladt, hogy sajnos későn vett észre, egy autót, és hátulról összeütközött vele. Komolyabb sérülések nélkül megúszta az esést, de számos horzsolás, egy új törés nehezítette a visszalévő időben a felkészülését.
Ennek ellenére nem hagyott kétséget arról, ki is U15-ben a bajnok, a 10 kilométeres távot 14p 18mp alatt teljesítette, közel 42 km/h átlagsebességgel! Könyöklő nélkül, áttéttel megkötés mellett!
Ezzel U15-ös korcsoportban 2021 után, 2022-ben is Országos Bajnoki címet nyert!

Anita háromnegyed órával később vágott neki a 15 kilométeres távnak. Neki még új az időfutam versenyszám. Korábban már kvalifikálta magát a Masters Időfutam Világbajnokságra, ezért itt már országúti kerékpár helyett, időfutam kerékpárral vett részt a versenyen.
A cél a minél jobb eredmény elérésén mellett, a verseny kilométer gyűjtése volt.
Anita hozta a tőle elvártat, nagyon szép, egyenletes versenyzéssel 23p 33mp alatt teljesítette a 15 kilométeres távot, ezzel a korcsoport második helyén végzett.

Joci pár hónapja kezdett el ismerkedni az időfutam szakággal, ennek ellenére nagy lelkesedéssel készült az OB-re. A megfelelő technika itt nagyon fontos, ezért ő is beszerzett egy időfutam kerékpárt.
A távot szépen egyenletesen, 70%-ban max pulzuson teljesítette, egy picit megnehezítette a dolgát a visszafelé kavargó, szembeszél.
A 19 kilométeres távot 22p 07mp-is idővel, 41 km/h átlaggal teljesítette, ezzel a korcsoport hatodik helyén végzett.

Gábor a tavalyi bajnoki cím megvédésre készült, az egyik legnehezebb korcsoportban.
A felkészülése alapvetően jól sikerült, de OB előtt két héttel megbetegedett, a legfontosabb időszakban másfél hét teljesen kiesett. Edzője szerint, ez a kényszerszünet, ~1,5km/h sebességcsökkenést is jelenthet akár.
A rajt után próbált nem bekezdeni, legyen erő visszafelé is. A fordító után, még bőven látta az előtte 1 perccel indulót. Sajnos a visszaút nem sikerült jól, itt nagyon sokat kapott.
Végül a 24p 51-es idővel, közel 46 km/h-s átlaggal korcsoport ötödik helyén végzett.
Ez az idő csak 8 másodperccel rosszabb mint a tavalyik győztes ideje! Master 2 korcsoportban indulok nagyon sokat gyorsultak idén, a dobogó első és második helyezettje közel 1 percet javított!

Gergő tavaly lemaradt az Elit dobogóról, Fetter Erik, Valter Attila, és Pelikán János mögött, 0.4 másodperccel a negyedik helyen végzett.

„Jövőre visszatérek!”


Ezután a „jövőre visszatérek” mondattal zárta a tavalyi OB-t.
Az ide évet teljes egészében az OB felkészülésnek rendelte alá. Az alapozási időszak elejétől kezdve, folyamatosan időfutam specifikus edzéseket végzett. A technikát, ülés pozíciót is a végletekig finomította. A jól sikerült felkészülés után, bizakodva várta a debreceni rajtot.
A tavalyi eredménye alapján, idén a kiemelt versenyzők közé sorolták, az impozáns lista harmadik helyéről várta a rajt időpontot. Előtte a listán már csak Fetter Erik, és Valter Attila volt, nekik másfél hónappal korábban az egész ország szurkolt a Giro-n. A kiemelt versenyzők közül egyedül Gergő az amatőr, mindenki más valamilyen profi csapat tagja.
A kiemelt versenyzők indultak legkésőbb, ekkor már igazán meleg volt.
Már a rajtnál érezni lehetett hogy a jelenlévők közül sokan átérzik azt hogy mekkora szó egy amatőr csapat tagjaként, a profikkal versenyezni. Láthatóan sokan szurkoltak Gergőnek, mindenki bízott egy jó eredményben. Az élő közvetítésnek köszönhetően, az egyesületi Facebook chat-en, munkaidőben nagyon sokan követték az eseményeket.


A rajt után hamar kiderült hogy ez egy fejben nagyon összeszedett menet lesz, nem kezdett be nagyon, nem tolta túl. 39 kilométer nem tűnik soknak, de itt nem lehet pihenni, nem lehet kihagyni, végig a maximum közelében kell haladni. Egy pici fegyelmezetlenség, kemény másodpercekbe kerülhet. A kísérőkocsiban négyen ültünk, mértük az időt, a sebességet, online kaptuk a többiek idejét, talán még feszültebbek is voltunk, mint Gergő, aki tekert.
Az első kör után nagyon jól álltunk, nagyon szép egyenletes tempó, a többiekhez képest jó idő.
Itt már körvonalazódott a jó eredmény, éreztük hogy ez dobogó lehet.
De a második kör az igazán nehéz, a fordító előtt 2-3 kilométerrel volt talán egy pillanatnyi megingás, kb. 5-6 másodpercre kicsit darabosabb lett a mozgása, esett a sebesség. De szépen összeszedte magát, és a korábbi tempóban haladt tovább.
A teljes 39 kilométerről nem tudunk ennél izgalmasabb dolgot írni, nagyon egyenletes volt, eltökélten haladt a kitűzött cél irányába.
A második fordítónál már tudtuk hogy Erik és Barna is nagyon haladnak, várhatóan brutális időt fognak menni.
A célon áthaladás után nem sokkal megjöttek ők is, az időket sajnos sehol nem lehetett ekkor elérni, így következett pár perc izgalom. Mi az eredmény?
A kézi mérések alapján, harmadik helyen kellett végeznie, de mit mértek hivatalosan?
Futás az időmérőhöz, egy kis pofátlankodás után, hivatalossá vált.

Gergő harmadik lett!
Előtte a két WorldTour profi Erik, és Barna.


Titkon azért bíztunk ebben az eredményben, de most kézzelfoghatóvá vált.
Az eredményátadást Erik egy picit lekéste! 🙂 Nagyon jó volt látni K3SE versenyzőt olyan srácok mellett dobogón állni, akiket pl. Eurosporton nézünk egy Giro-n.

Legyünk telhetetlenek?
2021 – #4, 2022 – #3, 2023 – #?

Külön szeretnénk megköszönni a versenyzők családtagjainak, hogy a versenyzőknek a megfelelő hátteret biztosítják! Nélkületek nem születnének ilyen szép eredmények!
Köszönet Szöllőssy Istvánnak, aki Anita, Ábris, Gergő és Gábor felkészítését végezte az OB-ra, sokszor utáljuk az ötödik 10 perces K3-at, de van eredménye!