Az idei évben egyesületünk tagjai nagyon aktívak a külföldi versenyeken is. Az UCI Gran Fondo World Series versenysorozat rendezvényein kifejezetten szívesen indulnak el.
Április második hétvégéjén rendezték meg a versenysorozat horvátországi állomását Umagban, az Istria Gran Fondo két napos megmérettetést.
A tengerparti város igazi mediterrán hangulattal vár mindenkit, de idén még az időjárás is odarakta magát, igaz nyár eleji melegben, kellemes 20-26 fokban telt a hétvége.
Pénteken időfutam, szombaton két távon Gran és Media Fondo, mezőnyverseny volt a program, aki mindkét nap indult az egy mini kétnapos versenysorozatban vett részt, abszolút értékeléssel.

A versenyhétvégén egyesületünkből nagyobb létszámban vettünk részt:
• Antalné Varga Anita
• Ányos Szilvia
• Havarik Hedvig
• Szél Gábor
• Tóth Zoltán

A résztvevők nagy részének a minél jobb eredményen kívül a VB (Dánia) kvalifikáció is cél volt.

Mivel átlagosan 5-6 óra utazás várt mindenkire a verseny előtt, ezért csütörtökön már mindenki UMAG-ban volt. A délutáni feladat a másnapi időfutam pálya bejárása volt, UMAG környéke, főleg a két nap tervezett útvonalai megteltek kerékpárosokkal. Európa minden részéről és más kontinensekről érkezett bringások járták be a pályákat, így már a 0-ik napon is igazi élményben volt részünk.

Anita így látta a csütörtöki napot:

A pénteki időfutam előtti napon érkeztünk a helyszínre, majd a lepakolás után bringával bejártam az időfutampályát. A pálya nyomvonala változatos volt minden tekintetben, azaz változó útszélesség, változó útminőség, változatos nyomvonal és változatos hozzáállás a helyi autósok részéről a rengeteg bringáshoz.
Az időfutam pálya után gyorsan még a mediofondó útvonalán is végigmentünk autóval, amely csodálatos környezetben, keskeny de jó minőségű utakon várta a versenyzőket.

Gábor a csütörtöki pályabejárásról:

Már a pályabejárás alatt látszott hogy nem egy egyfordítós, egyszerű pályán fogunk versenyezni.
Az útvonal sík részeket nem nagyon tartalmaz, folyamatosan hullámzik, sok 90 fokos, szűk kanyarral, technikás részekkel. A pályát mellékutakon jelölték mi, amelyek útminősége vetekszik a magyar utak minőségével, nagyon sok helyen szűk.
Amin még meglepődtünk hogy a Horvát autósok kicsit nehezen viselték a jelenlétünket, és ezt a tudomásunkra is hozták.
Mivel nagyon technikás volt a pálya, kétszer is lejártuk.

A pénteki napon korcsoportok szerinti bontásban rajtoltak az időfutam résztvevői. Ezt érdemes lenne a magyar versenyeken is bevezetni, így kevésbé befolyásolná az eredményeket az hogy ki milyen körülmények között indul.
A mezőny nagyon erős volt, a résztvevők között találunk számos nemzeti bajnoki trikót viselőt, volt világbajnokot is.

Időfutam eredmények:
Hédi a korcsoport első helyén végzett, ezzel magát a VB-re.
Szilvi a korcsoport első helyén végzett, ezzel itt is kvalifikálta magát a VB-re.
Anita a korcsoport harmadik helyén végzett, ezzel kvalifikálta magát a VB-re.
Gábor a korcsoport hatodik helyén végzett, ezzel kvalifikálta magát a VB-re.
Zoli a korcsoportja 22-ik helyén végzett.

A szombati mezőnyversenyekre nagyon sokan jöttek el a, a Media Fondon közel 400-an a Gran Fondon közel 600-an vettek részt!

Szilvi beszámolója a Gran Fondo-ról:

Szombaton a 119 km hosszú Gran Fondo következtett. Szép napsütéses időben rajtolt el a 19 különböző korcsoportot felvonultató mezőny. Idén figyeltek a szervezők a rajtoltatásra, korcsoportonként, 5 éves bontásban, külön boxokba rendezve állították rajthoz az 1200 versenyzőt felvonultató mezőnyt.
A pályát is megváltoztatták az előző évekhez képest, szélesebb, biztonságosabb útvonalat jelölték ki amelyben a szintemelkedés közel 1600 méter volt.
A verseny éles rajttal indult, így nagyon kellett figyelni a városból kifelé hogy az első 15 km-en a közel 50 km/órás tempónál bukás nélkül megússza a mezőny. Ezután elkanyarodott a versenypálya Isztria belseje felé ahol hosszú emelkedőkkel és meredek lejtőkkel tarkított pályán kellett megküzdeni az ellenfelek mellett a hőséggel is.

Anita beszámolója a Medio Fondo-ról:

A második versenynapon zajlott a Medio Fondo, ahol amíg a pálya nehezén túl nem jutottam jól éreztem magam, aztán egy rendőri elterelés, majd egy ezt követő eltévedés után minden összedőlt. Azt hittem az ominózus eltévedésig, hogy a második helyen állok amivel teljesen elégedett lettem volna. Azonban kiderült számomra (a végeredményt látva), hogy az első második helyen végzett hölgyek valószínűleg nem abba a rajtblokkba álltak be ahova kellett volna, ugyanis annak az elejében én álltam…. s ők nem kerültek el a verseny folyamán, szóval végig előttem tekertek.
Tanulság:
1., Ne a forgalomirányítónak, hanem a jelzéseknek higgy vagy a tracknek!
2., Döntsd el, hogy becsületesen akarsz játszani vagy kihasználsz minden adódó lehetőséget – azaz ha a szervezők nem határozottak és profik, akkor bepartizánkodsz egy korábbi rajtblokkba, s ezzel egyértelműen gyorsabb lehetsz a mezőnyben.

A két különböző távú mezőnyversenyen is nagyon kitettek magukért a lányok!

Hédi Gran Fondo-n ezt a napot is megnyerte korcsoportjában, és kvalifikálta magát mezőnyversenyben is a VB-re.
Szilvi a Gran Fondo-n a korcsoportja negyedik helyén végzett.
Anita az eltévedések ellenére a korcsoportja nyolcadik helyén végzett.
Zoli a korcsoportja 52-ik helyén végzett.

A fentieken kívül külön kiemeljük hogy egyesületünkhöz frissen igazolt Havarik Hedvig mindkét nap megnyerte korcsoportját, ezzel megérdemelten húzhatta magára vasárnap az abszolút győztesnek járó szivárványos trikót!
Hédi vajon jó igazolás volt? 🙂

Úgy gondoljuk egy jól sikerült versenyhétvégén vagyunk túl, volt minden napsütés, tenger, bringa, nagyon szép eredmények, mi kell még?

Gratulálunk mindenkinek aki részt vett a versenyhétvégén, és ahhoz hogy időt, energiát raktok abba hogy nagyobb, erősebb nemzetközi nemzetköz mezőnyben is megálljátok a helyeteket!